Sağlıklı yaşam ve tüketim kolaylığı nedeni ile taze sebze ve meyveler insan beslenmesinde önemli rol oynarlar. Genel olarak dış görüntüsüne bakılarak alınan taze sebze ve meyveler üretim hasat ve depolama işlemleri sırasında mikroorganizmalardan kaynaklı çeşitli değişikliklere maruz kalarak besinsel değerlerinde düşüş görülmektedir. Bu mikrooganizmaların patojen olması durumunda da insan sağlığında ciddi ve kalıcı sorunlar cıkmasına neden olabilir. Su ve geleneksel yötemlerle arındıramaığımız sebze ve meyveler sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen mikroorganizmalaın bazıları :
  • Salmonella
  • Shigella
  • E.Coli
  • Listeria


  • Mikroorganizmaların tükettiğimiz meyve ve sebzeler üzerindeki etkileri:
  • Gıdalarda besin kaybı
  • Alerzi
  • Erken doğum
  • Gelisim ve sindirim bozuklukları
  • İshal
  • Kolit
  • Böbrek yetmezliği
  • Gelişim bozukluğu